2.9.10

Soldul - Contul 455 Sume datorate asociatilor - un indicator al evaziunii fiscale

Sa ne amuzam cu ghidusiile contului 455 "Sume datorate asociatilor"

Mă amuză când văd pe foile de avere ale unor aleşi ai noştri care au la rubrica creanţe către terţe persoane – creditarea propriilor lor societăţi - sume uriaşe de drepturi de creanţă .
Aceasta este o formă de evaziune fiscală care nu se poate dovedi direct.
Contabili si administratorii societatilor ştiu procedura de eludare a statului prin acest cont.
Dar sa explic mecanismele de derulare a evaziunii fiscale prin acest cont.
Mai intai sa va familiarizez cu functiunea teoretica a contului.

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor lasate temporar la dispozitia unitatii de catre asociati.
Contul 455 "Sume datorate asociatilor" este un cont de pasiv.
In creditul contului 455 "Sume datorate asociatilor" se inregistreaza:
- sumele depuse de asociati (512, 531);
- dobanzile aferente sumelor depuse (666);
- sumele lasate in contul curent al asociatilor, reprezentand dividende (457).
În debitul contului 455 "Sume datorate asociaţilor" se înregistrează:
- sumele restituite asociaţilor (512, 531).
Soldul contului reprezinta sumele datorate de unitate asociaţilor.

De multe ori mărfurile achiziţionate sunt cumpărate (acolo unde este de neevitat preluarea facturii) dar în evidenţa, în numerar, contul "Casa 531" , a societăţii, nu figurează că mai sunt bani. Atunci, administratorul firmei pune din buzunarul personal banii 5311=455. În evidenţa contabilă operaţiunea se reflectă prin contul 455.
Dar ce este foarte curios, dacă ar fi operative controalele indirecte ale finanţiştilor s-ar constata că acel patron nu poate justifica resursele financiare existenţa acelor sume de bani prin care acesta a creditat societatea. Pentru ca el ori nu are salar sau cheltuielile de întreţinere personale, a casei, a familiei, etc. sunt mult prea mari faţă de veniturile din acte justificabile.
Deci patronul are banii respectivi din activităţile sale în zona economiei subterane.
După vânzarea mărfii la negru de către firmă se va constata un plus de sume peste necesarul vândut în acte. Această sumă va reveni în buzunarul patronului.
Deşi nu toată marfa a fost vândută se constată iar necesitatea aprovizionării, şi are loc iar o creditare a firmei de către patron.
Astfel se creează în evidenţa contabilă un artificiu contabil, se întocmeşte dispoziţia de încasare prin care societatea este creditată de către patron.
Sunt foarte multe firme care au datorii foarte mari faţă de administratori.
Eu consider că soldul contul 455 poate fi considerat un indicator al nivelului economiei subterane – instrumentat de către mici patroni, dar care nu se poate dovedi oficial pentru că există prezumţia de nevinovăţie, de care trebuie să ţinem cont.
O societate cu datorii către administrator poate fi vulnerabilă deoarece în condiţiile în care aceasta va avea datorii către bugetul de stat, bănci, furnizori sau alţi creditori şi poate ajunge la insolvenţa societatii atunci primul pas pe care il fac asociatii este acela ca sa isi retraga crditul fara sa fie afectat de consecinte juridice.
Soldului contului 455 la nivel naţional este o suma mult prea ametitoare si se regaseste in centralizarea bilantului contabil, deci, se face publică.
Este un semnal de alarma pentru cei ce doresc un sistem fiscal etic.
Dar ce este de facut !
Prima varianta.
Se poate reglementa ca administratorii daca vor sa aduca lichiditati in societate, prin creditarea de catre administrator, sa faca doar aport la capitalul social.
Deci simpla creditare a firmei de catre asociati sa nu mai fie posibila.
Marirea capitalului social va consolida firma si solvabilitatea acesteia.
A doua varianta.
Daca se va trece la retragerea numerarului de pe piata atunci se va putea urmari traseul sumelor de bani si se va putea controla unde este se actioneaza in zona neagra a economiei. Deci se va putea face in siguranta pentru stat creditarea de catre asociati a firmei.
A treia varianta.
Daca se va trece la reforma sistemului fiscal - impozitul pe circulatia banilor -atunci aceasta operatiune va fi impozitata deci nu se va putea sustrage de la plata impozitului.
A patra varianta
Scanarea bancnotelor de catre banci pentru a trasa circuitul banilor. Se vor putea face controale indirecte. Aceasta metoda este ingreunata de circuitul prea larg in numerar. Nu o recomand deoarece presupune volum mare de munca.
Dar pana atunci incerc sa zambesc dar trist pentru ca in Romania se fura statul, pentru ca eludarea statului, evaziunea fiscala este tot un furt.
Este foarte adevarat ca trebuiesc imbunatatite sistemele de cheltuire a banilor publici, pentru ca cetatenii trebuie sa traiasca sentimentul ca acele cheltuieli se fac in interesul fiecaruia, ca statul este cel care cheltuie banii cu chibzuinta si unde este cel mai important, ca statul ne reprezinta pe noi ca cetateni, ne defineste vointa noastra.
Doar impreuna un stat cumpatat si cetateni cinstiti si contribuitori loiali vor putea sa dezvolte societatea.
Trimiteți un comentariu